Historiapolku: Albergan kartanon Musta ja Valkea rouva

Leena Yrjölä

Aivan Leppävaaran keskustassa sijaitsee punertava Albergan kartano eli Sokerilinna. Kuningas lahjoitti kartanon alueineen 1622 Johan Gyldenärille. Töölön sokeritehtaan omistaja Feodor Kiseleff rakennutti Albergan nykyisen päärakennuksen kesähuvilaksi 1870-luvulla Frans Caloniuksen piirustusten mukaan, osin sokerilaatikoissa käytetystä puutavarasta. Siitä kartano sai kutsumanimensä.

Myöhemmin kartanon omistivat Slöörit ja siinä asui mm. Akseli Gallen-Kallela perheineen. Kartano päätyi Helsingin kaupungin omistukseen ja sen purkamista suunniteltiin 1980-luvulla huonokuntoisuuden vuoksi. Asukkaiden vastustus kuitenkin kaatoi purkuhankkeen, ja kartano restauroitiin ja kunnostettiin Espoon kulttuuritoimen käyttöön.

Albergan kartanossa kummittelee! Sisarukset Amalia Kiseleff, Musta rouva, ja hänen sisarensa Emma Ehrstöm eli Valkea rouva viihtyivät kesäkartanossa niin hyvin, etteivät halunneet jättää sitä koskaan. Piiat, kokit ja remonttimiehet säikkyivät kiukkuista Mustaa rouvaa tai lempeää Valkeaa rouvaa.
Lisää asiasta: Albergan kartanon kummitukset

Kiseleffin pariskunta, Amalia ja sokeritehtailija Feodor Albergin kartanonsa edessä, jossa sanotaan kummittelevan. Amalia Kiseleff on kummitteleva, vähän äkäinen Musta rouva. Kuva: Leena Yrjölä
Täällä kenties Valkea rouva kiertelee katsomassa, mitä Espoon kulttuuritoimessa touhutaan.